راهنمای کامل ترابردپذیری به همراه اول، ایرانسل و رایتل

ترابرد یا انتقال شماره تلفن همراه قابلیتی است که به مشترکان اپراتورهای دیگر امکان می‌دهد بدون تغییر دادن شماره تلفن همراه، اپراتور خود را تغییر دهند. در این  صورت کاربر می‌تواند از قیمت‌های مقرون به صرفه، اینترنت پرسرعت، کیفیت بالا در آنتن‌دهی، تنوع خدمات و محصولات و پوشش‌دهی گسترده با همان شماره قبلی برخوردار شود. با ما در ادامه این مطلب از میهن سیم همراه باشید تا به طور کامل برای شما عزیزان توضیح دهیم.

راهنمای کامل ترابردپذیری

امروزه صاحبان مشاغل گوناگون و البته مدیران برندهای مطرح هر کدام صاحب شماره ای از یک اپراتور خاص هستند. این شماره یکی از اصلی ترین راه های ارتباطی آن شخص یا آن برند با مشتریان و خریداران بوده و به هیچ وجه قصد ندارند که شماره خود را تغییر دهند چرا که ممکن است مخاطبان خود را از دست بدهند.

اما گاهی اوقات پیش می آید که صاحب خط از کیفیت و یا نوع خدمات اپراتور سیم کارت خود راضی نیست. این نارضایتی می تواند در زمینه پوشش دهی و پشتیبانی، قیمت و تعرفه سرویس ها و یا هر موضوع دیگری باشد.

در همین راستا و به منظور کسب رضایت مخاطبان قراردادی بین اپراتورهای تلفن همراه کشور به امضا رسید که به سبب آن شرایطی فراهم شد تا مشترکین تلفن همراه با حفظ شماره خود به اپراتور دیگری منتقل شده و از سرویس ها و خدمات آن اپراتور استفاده کند. این فرآیند که طی آن شماره تلفن همراه شما عوض نمی شود و فقط ارائه کننده خدمات ارتباطی تعویض می شود ترابرد نام دارد.

این تکنولوژی بیش از 15 سال است که در اکثر کشورهای پیشرفته دنیا مورد استفاده قرار می گیرد. به طور مثال شما دارنده سیم کارت همراه اول هستید اما قصد دارید که از خدمات و سرویس های ایرانسل استفاده کنید، بنابراین می توانید با انجام فرآیند ترابرد این کار را انجام دهید.

روش های درخواست ترابرد

برای ترابرد به هر اپراتور باید درخواست خود را حضوری و یا غیرحضوری نزد اپراتوری مقصد ثبت کنید. به طور مثال اگر قصد دارید به اپراتور همراه اول ترابرد کنید باید در سایت همراه اول به نشانی WWW.JOIN.MCI.IR درخواست مورد نظرخود را ثبت نمایید.

روش دوم درخواست ترابرد به همراه اول، تماس با شماره 9990 از طریق خطوط تلفن همراه و ارتباط با کارشناسان شبکه در زمینه انجام فرآیند ترابرد می باشد. از دیگر روش های ترابرد به این اپراتور حضور در یکی از مراکز منتخب و مجاز همراه اول و دریافت راهنمایی از کارشناسان مربوطه می باشد. توجه داشته باشید که در هنگام مراجعه به دفاتر معتبر همراه اول مدارک شناسایی خود را به همراه داشته باشید.

اگر قصد دارید که به اپراتور ایرانسل ترابرد کنید باید درخواست خود را در سایت ایرانسل به آدرس WWW.IRANCELL.IR  وارد کرده و یا با مراجعه به یکی از عاملین مجاز ارائه خدمات ایرانسل و دریافت راهنمایی از مسئولین مربوطه درخواست ترابرد خود را ثبت نمایید.

برای ترابرد به اپراتور رایتل نیز باید پس از مراجعه به آدرس WWW.RIGHTEL.IR اطلاعات لازم را در بخش ترابرد وارد کنید. در صورت تمایل می توانید درخواست خود را با حضور در یکی از دفاتر معتبر رایتل و ارائه مدارک شناسایی معتبر به ثبت برسانید.

موارد مهم در انجام ترابرد شماره داده شده

• ترابردپذیری تنها برای مشترکان حقیقی امکان‌پذیر است.

• اطلاع‌رسانی‌ها در این زمینه صرفا از طریق پیامک با سرشماره 667 انجام خواهد شد.

• لازم است کاربر جهت تایید فرآیند، عدد 1 را ظرف 24 ساعت به شماره مذکور پیامک کند.

• هزینه ترابرد رایگان بوده و کاربر فقط مبلغ 3,000 تومان بابت سیم‌کارت می‌پردازد.

• ترابردپذیری برای مشترکان حقوقی باید به صورت کتبی و از طرف صاحبان مجاز یا نمایندگان معرفی شده، از طریق مراجعه به یکی از مراکز خدمات انجام گیرد

دلایل نقض درخواست ترابرد

ممکن است که پس از ارائه درخواست برای ترابرد، خواسته شما توسط اپراتور مبدا و یا مقصد رد شود. در این قسمت دلایل رد درخواست ترابرد را مورد بررسی قرار می دهیم.

  • عدم احراز هویت مشترک مورد نظر
  • فعالیت و یا عدم فعالیت سیم کارت به مدت 3 ماه
  • عدم پرداخت صورتحساب صادر شده از اپراتور فرستنده
  • درخواست ترابرد از سیم کارت اعتباری به دائمی و بالعکس
  • عدم تطابق مشخصات اعلام شده با هویت دارنده سیم کارت

معایب ترابرد

بروز مشکلات فنی در استفاده از خدمات

پس از انجام فرآیند ترابرد ممکن است در زمینه ارسال و دریافت پیامک و استفاده از کد های دستوری USSD دچار مشکل شوید.

سخت گیری در تجدید ترابرد از طریق اپراتور

اصولا اپراتور مقصد به آسانی اجازه ترابرد مجدد را به شما نمی دهد، بنابراین برای تکرار این عملیات باید دلایل خود را بیان کرده تا کارشناسان مربوطه پس از بررسی ادله نتیجه را اعلام کنند. لازم به ذکر است که دارندگان خطوط تلفن همراه تنها 2 بار در سال می توانند از عملیات ترابرد سیم کارت استفاده کنند.

عدم انتقال اعتبار پس از ترابرد

پس از ترابرد خط به اپراتور مقصد، اعتبار سیم کارت شما منتقل نشده و همچنین امکان استفاده از خدمات و سرویس های خریداری شده در اپراتور جدید وجود ندارد.

جمع بندی

زمانی که ترابردپذیری به صورت رسمی مورد بهره برداری قرار گرفت، مشترکین هر اپراتور می‌توانند بسته به سلیقه خودشان و حفظ شماره اولیه، به یک اپراتور دیگر مهاجرت کرده و از تعرفه‌ها و طرح‌های آن بهره‌مند شوند.

سوالات متداول در زمینه ترابرد سیم کارت

مهم ترین هدف در اجرا ترابرد سیم کارت چیست؟

فرآیند ترابرد در بسیاری از موارد با توجه به نارضایتی صاحب خط از کیفیت و تعرفه خدمات و عدم پشتیبانی صحیح از شماره مورد نظر صورت می گیرد، بنابراین مالک سیم کارت با هدف بهبود مشکلات مذکور از یک اپراتور به اپراتور دیگر ترابرد می کند.

رایج ترین دلایل نقض درخواست ترابرد چیست؟

عدم احراز هویت، فعالیت و یا عدم فعالیت سیم کارت به مدت 3 ماه، عدم پرداخت صورتحساب، درخواست ترابرد از سیم کارت اعتباری به دائمی و بالعکس و عدم تطابق مشخصات اعلام شده با هویت دارنده سیم کارت از دلایل نقض درخواست ترابرد توسط اپراتور می باشد.

ترابرد سیم کارت چه معایبی دارد؟

از جمله معایب ترابرد می توان به عدم انتقال اعتبار، بروز مشکلات فنی در بهره گیری از سرویس ها و سخت گیری در انجام ترابرد مجدد از طرف اپراتور مورد نظر اشاره کرد.

لطفا نظر خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دانلود اپلیکیشن
دانلود اپلیکیشن
بالا